Тенденции в обзавеждане на кухнята за 2015г.

Тенденции в кухнята за 2015 - цветове и формиМодата се мени и то не само по отношение на облеклото, но и на обзавеждането на дома ви. Тенденциите в интериора тази година ще претърпят голям обрат. За разлика от ретро стила, които сякаш направи опит да се завърне в последните години, през 2015 година ще властва минимализма. Особено по отношение на кухните. Ако сте решили, че сега е точният момент, за да ремонтирате своята, ето няколко предложения, които може да ви вдъхновят по време на ремонта.

Край на декорациите, да живее функционалността!

Забравете всички резбовани масички, възглавнички на столовете или онези толкова симпатични лавици за подправки на баба ви, които просто обожавате! На власт е минимализмът и максимално използване на пространството с минимум мебели. Затова махнете всичко, което ви се струва излишно – нужни са ви са само достатъчно шкафове и плотове, на които да готвите.

Неокънтри стил или как да се сдобием с модерна селска кухня

Любителите на селския тип кухня може и да не успеят да се сдобият с любимата си кухня в стил „Рустик“, но за сметка на това могат да се насладят на неокънтри стил. Декоративните елементи са изхвърлени от интериора, но за сметка на тома мебелите запазват типичния за кънтри стила дизайн. Заложете на много чекмеджета, мебели от орех или бук и гранитен плот с дървени столчета. Резултатът ще ви изненада.

Модерен минимализъм

Тези от вас, които искат функционална модерна и изчистена кухня могат да заложат на П-образните модели или на линейния модел. В първия случай можете да комбинирате черно и бяло с ярки акценти като зелено или портокалово жълто, което да придаде на помещението цвят. Във втория идеално решение е линейната кухня в сиви или бежови тонове. Изчистените цветове и форми предлагат възможност за лесно почистване и поддръжка. Дизайнерите препоръчват при тези модели да съчетаете зоната за готвене с кухненския плот и да позиционирате мивката непосредствено до плота. Ако използвате фурна за вграждане, поставете я накрая. Така ще разполагате със свободно пространство и в същото време всичко ще ви бъде под ръка.

Тенденции в кухнята за 2015 - цветове и форми 2

Златни елементи за любителите на ретро стила

Въпреки че водещи остават изчистените модели през 2015 година, дизайнерите са помислили и за тези, които просто не могат да се разделят с ретро стила. Златни месингови дръжки и мебели от масив са идеалното решение за вашата кухня мечта в този случай. Ако имате по-голямо пространство заложете на Г-образна кухня. Не струпвайте много шкафове по стените, а заложете на кухненски остров. Отделете зоната за готвене от тази за миене с кухненски плотове, за да имате повече пространство. Паркетен под и солидна дъбова маса с изчистени като дизайн столове ще допълнят усещането за провинциална ретро кухня. Старомоден аспиратор и печка в класически стил са идеалният избор за завършек на интериора.

Важно: При избора на ретро кухня заложете на стабилни и солидни мебели, които да бъдат издръжливи. Също така най-доброто съчетание са тъмни мебели и светли стени в комбинация с гранитни плотове.

Кухненският остров

В зависимост от това дали планирате да използвате кухненски остров или не, разделете кухнята на две зони – зона за готвене и зона за хранене. Работния кът го покрийте с балатум или друга настилка, която лесно се почиства, докато останалата част може да е покрита с паркет.

Няколко думи и за материалите

В последно време се наблюдава завръщате към естествената дървесина, за сметка на плоскостите. Ако имате възможност да си купите мебели от естествено дърво, имайте предвид, че то трябва да има специално покритие, което да го предпазва от влага. От друга страна MDF и ПДЧ плоскостите са по-евтини и в същото време изпълняват същите функции. При това, ако някой от шкафовете ви се повреди много по-лесно ще го замените с нов.

Съвет: MDF плоскостите са за предпочитане, тъй като са не само по-солидни, но и разполагат с по-добро водоустойчиво покритие, освен това можете да избирате между по-голяма цветова гама. От друга страна ПДЧ материала е по-евтин, но няма гаранции, че няма да се разпадне при първия контакт с нагорещени съдове или вода. Ако се колебаете, комбинирайте външни части от MDF, а рафтовете от ПДЧ.

Тенденции в стила

Функционалността е водеща пред дизайна, така че не очаквайте сложни модели, или хитроумни приспособления в обзавеждането. Вместо това специалистите залагат на изчистен стил и повече пространство, което да побере всичко. Кухненските плотове са по-малки, по-тесни и по-функционални. Дървото и стоманата са заменени от гранит и мрамор, които се оказаха по-предпочитани от домакините.

Лесно почистващите се повърхности също са от значение за съвременните кулинарки. По тази причина плочките на стените са заменени от водонепромокаеми плоскости, които да бъдат лесни за третиране и водоустойчиви. Подът е от мрамор или естествен паркет, а осветлението е ситуирано около зоната за хранене. Вградени лампи на стените в зоните за миене и готвене, осигуряват видимост при работа на мивката, или докато готвите.

Тенденции в кухнята за 2015 - цветове и форми 3

Цветни тенденции

Забравете за пъстрите цветове, малките мозайки и артистичния дизайн. Тази година властват изчистените цветове и форми. Актуалните цветове в света на кухните този сезон са черно, бяло и бежово. А от дървесните цветове – орех, череша и тъмен бук са водещи при дизайнерите.

Заложете на кремаво и бежово за мебелите и на сив под от гранитогрес, ако имате голяма кухня. Стените в бяло ще придадат пространство на по-малките помещения. Вградените мебели и електроуреди са лесен вариант да спестите малко място. Окачен таван с лунички и висящи лампи над масата за хранене или кухненския остров ще ви позволят да създадете илюзия за пространство.

Ако обитавате пентхаус или просто кухнята ви е в отворено помещение заедно с хола и трапезарията, решението е простичко. Подберете цветовете в тон с помещението. Повдигнете на подиум кухнята и отделете с гранитни плочки. Другата част от дома покрийте с паркет. Ако планирате поставяне на кухненски плот, превърнете го в барплот или работен плот и кът за хранене в едно. Това също ще помогне да разделите помещението по-лесно.

Промяна в осветителните тела също ще придаде усещане за отделни зони. Малките лампички луни в кухнята, плюс стенно осветление над мивката или различен модел осветителни тела също могат да отделят кухнята от останалата част от дома ви. Трето решение е просто да разположите зоната за хранене между кухненския бокс и хола. Добавете малък килим и оптично сте разделили стаята на цели три части.

 

НАЗАД  КЪМ  ОБЗАВЕЖДАНЕ